معمولا برای افزایش ایمنی کلاه کاسکت، استانداردهای خاصی را در تولید در نظر می٬گیرند که مهم‌ترین آن قدرت ضربه‌گیری کلاه و حفظ سلامت سر در برابر حوادث احتمالی است. اما ساختار کلاه کاسکت به چه صورتی است و چگونه طراحی می شود؟ در ادامه با ما همراه باشید تا با اجزا کلاه کاسکت بیشتر آشنا شویم.

آشنایی با آناتومی و اجزا یک کلاه کاسکت

از آن جایی که تنوع تولیدات کلاه کاسکت در بازار زیاد است، شاید اگر با اجزا کلاه کاسکت بیشتر آشنا شوید، در هنگام خرید بتوانید تصمیم بهتری اتخاذ کنید. ما در این بخش به شرح ساختار و آناتومی کلاه کاسکت و بخش‌های مختلف آن می پردازیم. به طور کل یک کلاه کاسکت استاندارد از اجزای زیر تشکیل شده است:

  • پوسته کلاه کاسکت که شامل لایه خارجی و داخلی است. لایه بیرونی کلاه کاسکت معمولا سخت بوده و اولین جزئی از کلاه است که در برابر ضربه از خود مقاومت نشان می دهد.
  • آستر یا صفحه نمایش مخصوص برای جذب ضربه
  • بالشتک‌ها یا پدهای راحتی که باعث فیت شدن سر درون کلاه می شوند.
  • گیره یا سگک برای بستن کلاه کاسکت

هر کدام از این اجزا در آناتومی کلاه کاسکت نقش مخصوصی را ایفا می کنند. این قطعات علاوه بر افزایش ایمنی می بایست به گونه‌ای طراحی و ساخته شده باشند که در طول موتور سواری مانعی برای دید یا حرکت فرد ایجاد نکنند. بنابراین رعایت استانداردها در ساخت و جایگذاری قطعات کلاه کاسکت اهمیت زیادی پیدا می کند. برای آشنایی بیشتر با اجزا کلاه کاسکت، در ابتدا بهتر است با انواع کلاه کاسکت آشنا شویم.

انواع کلاه کاسکت

اجزاء کلاه کاسکت

کلاه کاسکت فول فیس یا فک دار (Full Face)

این کلاه کاسکت از نظر ایمنی در بالاترین سطح ممکن قرار دارد و مهم ترین ویژگی آن حفاظت از بخش چانه است که در بسیاری از کلاه های ایمنی دیگر مشاهده نمی‌شود. اگر به دنبال محافظت بیشتر خود در برابر آسیب ها و ضربات مختلف هستید، این محصول می تواند برای شما بهترین گزینه باشد.

کلاه کاسکت بدون فک (Open Face)

این کلاه کاسکت نواحی اطراف و پشت سر را به خوبی پوشش می دهد. اما برای تماس بیشتر باد به صورت موتور سوار اصولا در قسمت جلویی به شکل باز طراحی می شود و محافظ فک و چانه ندارد.

کلاه کاسکت فک متحرک (Modular)

همانطور که از نامش پیداست، بخش محافظ فک آن قابلیت حرکت و جابجایی دارد. این کلاه کاسکت، ساختار خود را از ترکیب دو کلاه فول فیس و تمام فک برگرفته است.

کلاه کاسکت نیمه ایمنی (Half)

این کلاه بیشترین ناحیه ای که پوشش می دهد، قسمت پیشانی و بالای سر است و محافظتی از صورت موتور سوار نمی‌کند.

کلاه کاسکت آفرود (Off-road)

مخصوص موتور سواری در پیست و بیرون از محدوده شهری است. در ساخت این کلاه از روکش های بزرگ تر و محافظ چانه برجسته تری استفاده می‌شود.

کلاه کاسکت دوال اسپرت (Dual-Sport)

این کلاه از نظر طراحی بخش های داخلی شبیه به کلاه فک دار و از نظر طراحی خارجی شبیه به کلاه کاسکت آفرود است. از این کلاه هم می توان در سفرهای خارج از شهر و هم درون شهر استفاده کرد.


پوسته خارجی کلاه کاسکت

پوسته کلاه کاسکت

پوسته بیرونی یا خارجی کلاه کاسکت، مهم‌ترین بخش آن است که کاملا قابل رویت است و می توان طراحی آن را به راحتی مورد بررسی قرار داد. این پوسته بیرونی می‌تواند در درجه اول از مواد و ترکیبات مختلفی ساخته شده باشد. از جمله مهم‌ترین مواد تشکیل دهنده لایه بیرونی کلاه کاسکت عبارتند از:

  • فیبر کربن که جزء اصلی ترین مواد تشکیل دهنده پوسته خارجی است.
  • فایبرگلاس
  • ترموپلاستیک
  • تری کامپوزیت که می تواند ترکیبی از الیاف فایبرگلاس، آرامید و فیبر کربن باشد.

با توجه به این موارد می‌توان نتیجه گرفت کلاه کاسکت از نظر پوسته خارجی به دو گروه کلی تقسیم می شود؛ گروه اول پوسته های ساخته شده از ترموپلاستیک و گروه دوم محصولاتی که با الیاف مختلف تولید شده اند. روش تولید این دو گروه تفاوت چندانی با یکدیگر ندارد. تنها نکته ای که در این بین مهم است نوع قالب است که متناسب با پوسته در نظر گرفته شده استفاده می‌شود.

پوسته داخلی کلاه کاسکت (EPS)

زمانی که صحبت از EPS به میان می آید، منظور فوم جاذب ضربه ای است که بیشترین کاربرد را در لایه یا پوسته داخلی کلاه کاسکت دارد. این فوم از سختی قابل توجهی برخوردار است و در برابر انواع ضربه از خود عملکرد قابل قبولی را به نمایش می‌گذارد. 

یکی از نکات جالب توجه در EPS، قابلیت تهویه هوای آن است. EPS دارای دو مجرای ورودی و خروجی هواست که با به جریان انداختن هوا درون کلاه کاسکت از گرم شدن آن جلوگیری می کند. مجرای ورودی هوا را در بخش های جلویی یا بالایی کلاه کاسکت و مجرای خروجی آن را در قسمت پشتی کلاه تعبیه می کنند. معمولا می توان مجرای ورودی هوا را برای افزایش یا کاهش هوای ورودی به داخل کلاه کاسکت تنظیم کرد.

صفحه کلاه کاسکت

آستر یا صفحه نمایشی که بر روی کلاه کاسکت قرار می گیرد به طور خاص برای محافظت چشمان ما در برابر انواع آسیب و ضربه، اشعه ماورای بنفش، حشرات و ... طراحی شده است. صفحه نمایش می تواند به شکل های مختلفی ساخته شود و این کاملا بستگی به سازنده محصول و نوع کلاه ایمنی دارد. اما رایج ترین نوع صفحه نمایش کلاه کاسکت در بازار از جنس پلی کربنات است. 

لایه ایمنی کلاه ایمنی

مهم ترین فاکتورهای کلیدی که در ساخت صفحه نمایش بایستی در نظر گرفته شوند عبارتند از: مقاومت در برابر اشعه ماورای بنفش، ضدخش بودن صفحه نمایش و سیستم حذف با کمترین ابزار. علاوه بر این موارد، گاه کلاه کاسکت با قابلیت هایی همچون ضد مه و آفتاب گیر داخلی نیز ساخته می‌شود.

بالشتک یا پدهای داخلی کلاه کاسکت

یکی دیگر از اجزا کلاه کاسکت که راحتی بیشتری در فرد ایجاد می کند، پد یا بالشتک است. اگر به قسمت داخلی کلاه کاسکت دقت کنید می توانید به راحتی این پدهای فومی را پیدا کنید. بالشتک های داخلی را معمولا بدون درز می سازند و همین عامل منجر به افزایش راحتی در زمان استفاده از کلاه کاسکت می شود. علاوه بر این، موضوع کاهش تعریق نیز در ساخت محصول در نظر گرفته شده است. پدها یا همان بالشتک های فومی از مواد تنفسی خاصی ساخته شده اند که در دفع عرق بسیار موثر است. مهم ترین نکته ای که می بایست در مورد این بخش بدانید آن است که لنت، قابلیت حذف اضطراری و شستشو داشته باشد.

سگک کلاه کاسکت

سگک کلاه کاسکت

تمام اجزا کلاه کاسکت را که تاکنون با آن ها آشنا شدیم، می توانیم به کمک گیره، سگک یا بند مخصوص به هم وصل کرده و بر روی سر قرار دهیم. سگک یا بند کلاه کاسکت به طور کلی به دو گروه تقسیم می‌شود:

  • سگک دوبل که از ایمنی بالایی برخوردار است.
  • سگک میکرومتریک که بسیار سریع و آسان بسته می شود.

برای اینکه بتوانید بیشترین بهره وری را از کلاه کاسکت خود داشته باشید، لازم است تا در مراقبت از آن کوشا بوده و هر 5 الی 6 سال یک بار آن را با کلاهی جدید تعویض کنید. چرا که مواد تشکیل دهنده قطعات به مرور زمان خواص و قابلیت های خود را از دست می‌دهند.